Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Tłusty Czwartek. Jak wyglądały przygotowania w piekarni?

Tłusty czwartek to dzień, na który czeka cały rok każdy łasuch i... producenci pączków oraz faworków. W środę odwiedziliśmy piekarnię, żeby zobaczyć, jak powstają te kuliste ciastka drożdżowe z marmoladą, których dziś zjemy z pewnością kilka.

czd
2024-02-08 10:05
Tłusty Czwartek. Jak wyglądały przygotowania w piekarni?

Obecnie masowa produkcja pączków odbywa się przy dużym udziale specjalistycznych maszyn, jednak ostatnie etapy od lat wykonuje się za pomocą ludzkich rąk. Smak tych popularnych ciastek drożdżowych z nadzieniem zależy przede wszystkim od jakości użytych składników oraz receptury.

Pączek nie jest zbyt skomplikowanym w produkcji ciastkiem drożdżowym, jednak cały cykl jego wytwarzania trwa około godziny. Gotowe ciasto musi najpierw dojrzeć, po czym jest formowane przez specjalistyczną maszynę w małe kuleczki i trafiają do komory, gdzie rosną one w cieple i wilgoci przez około 20 minut. Na koniec wszystko jest robione za pomocą ludzkich rąk - nadziewanie ciasta, kąpiel w rozgrzanym tłuszczu i polanie lukrem.

https://dami24.pl/wiesz-pierwszy/przygotowania-do-tlustego-czwartku/28690

Piekarze i cukiernicy podkreślają, że pączek z marmoladą jest typowo polskim produktem. W innych państwach również produkuje się podobne, kuliste ciastka drożdżowe, lecz ich receptura i smak zdecydowanie różnią się od typowo polskich pączków.

fot. CoZaDzień.pl / Piotr Nowakowski