Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa, podkreśla wagę promocji regionalnej żywności:
- Dbamy o to, aby promować lokalną i regionalną żywność. Prezentujemy nasze produkty na międzynarodowych targach, podczas licznych wydarzeń i imprez folklorystycznych. - Wsparcie dla producentów i kół gospodyń wiejskich ma na celu zachowanie kulinarnego dziedzictwa Mazowsza.
Wśród wyróżnionych produktów znajdują się m.in.:
- fafernuchy – tradycyjne ciasteczka z ciasta drożdżowego,
- pańska skórka – słodki wypiek z ciasta francuskiego,
- sójka mazowiecka – rodzaj kiełbasy wieprzowej,
- jabłka grójeckie – słynące z wyjątkowego smaku i aromatu,
- papryka przytycka – charakteryzująca się intensywnym czerwonym kolorem,
- miód kurpiowski – naturalny produkt pszczeli z Puszczy Kurpiowskiej,
- syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej – o właściwościach leczniczych,
- piwo kozicowe – regionalny napój alkoholowy,
- ser kozi twarogowy z Cegłowa – wyrób z mleka koziego.
- Promocja regionalnej żywności to inwestycja w przyszłość Mazowsza – mówi lokalny producent serów. Konkursy kulinarne, takie jak ten o Laur Marszałka czy na najlepsze sery zagrodowe, pomagają w promowaniu lokalnych specjałów.
Amatorzy fotografii mogą wziąć udział w Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej. Zadaniem jest zaprezentowanie produktów tradycyjnych w ciekawy i artystyczny sposób. „Chcemy pokazać piękno i różnorodność mazowieckiej kuchni” – zachęcają organizatorzy konkursu.
Zgłoszenia do konkursu można nadsyłać do 31 marca 2025 r. Szczegóły dostępne są na stronie internetowej oraz pod numerem tel.: 22 59 79 140.