Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Najlepsze sery Mazowsza wybrane!

W finale 8. Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych wyłoniono najsmaczniejsze sery regionu, wytwarzane przez lokalnych producentów. W konkursie wzięły udział sery podpuszczkowe i kwasowe, produkowane na Mazowszu, a jury wybrało laureatów w czterech kategoriach: świeże, dojrzewające, pleśniowe i kwasowe.

Sam Janowska
2024-10-14 17:30
Konkurs serów zagrodowych na Mazowszu rozstrzygnięty
Najlepsze sery na Mazowszu wybrane!
11 Zdjęć

Zwycięzcy konkursu serów zagrodowych
Konkurs, organizowany po raz ósmy, przyciągnął 32 wyroby mazowieckich producentów. Zwycięzcy w każdej kategorii zostali wyłonieni na podstawie smaku, jakości oraz innowacyjności produktu.

W kategorii „Sery świeże” pierwsze miejsce zdobył „Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką” autorstwa Kacpra Wojciecha Stankiewicza z gminy Klembów. Natomiast drugie miejsce zajęła Anna Napiórkowska z „Serem zamkniętym w słoiku”, a trzecie miejsce przypadło Katarzynie Stankiewicz za ser „Węgier”.

Sery dojrzewające i pleśniowe na podium
W kategorii serów dojrzewających triumfował ser „Pan Trufla” z truflą, wytwarzany przez Wioletę Nowosielską z powiatu siedleckiego. Na drugim miejscu uplasowała się Anna Zaboklicka z serem „Gouda z pokrzywą”, a trzecie miejsce zdobyła Olga Kula za „Pastowaną kózkę”.

W kategorii serów pleśniowych jury przyznało pierwsze miejsce „Hiltonowi” – serowi pleśniowemu autorstwa Mariusza Dutkowskiego z powiatu sochaczewskiego. Pozostałe miejsca na podium zajęły „Ser Pleśniowy Biała Krowa” oraz „Jaczewski Blue”.

Najlepsze sery kwasowe
W kategorii serów kwasowych zwyciężyły „Twarożki w ziołowych posypkach” Agnieszki Piętki z gminy Osieck. Drugie miejsce zajął „Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych” Kingi Zaboklickiej, a trzecie – „Twaróg Gąsiorowski” Józefa Dygi.

Promocja mazowieckich wyrobów
Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych to nie tylko rywalizacja, ale także okazja do promocji lokalnych wyrobów mleczarskich. Jak podkreśliła członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, udział w konkursie to szansa na popularyzację mazowieckich serów oraz zwiększenie ich rozpoznawalności.

fot. mazovia.pl
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11