Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Ciechanów promuje niemarnowanie żywności

16 października w ramach kampanii #CiechanówNieMarnuje mieszkańcy Ciechanowa będą mogli uczestniczyć w wydarzeniach związanych z tematem niemarnowania żywności

Michał Wulczyński
2023-10-09 18:45
Muzycznie, pokazowo i zero waste

16 października w Ciechanowie odbędą się ciekawe aktywności związane z promocją idei "zero waste". Tydzień Niemarnowania Żywności rozpoczną: Przegląd Piosenki Niezmarnowanej oraz Pokaz kulinarny „Bez Marnowania” Sylwii Majcher. Wstęp na pokaz jest bezpłatny.

Celem przeglądu – skierowanego do szkół podstawowych z Ciechanowa – jest propagowanie założeń koncepcji Zero Waste, poprzez zaprezentowanie utworu o tematyce nawołującej do niemarnowania żywności. Każda grupa wyznaczona przez daną szkołę przygotuje jeden utwór, który zaprezentuje przed publicznością w sali widowiskowej COEK STUDIO. Zgłoszenia do przeglądu można dokonać poprzez wypełnienie i wysłanie formularza zgłoszeniowego, który znajduje się poniżej, na adres: konkurs@coekstudio.pl . Regulamin i formularz zgłoszeniowy Przeglądu Piosenki Niezmarnowanej znajdziecie TUTAJ

Ponadto w ramach akcji #CiechanówNieMarnuje – w celu promowania zachowań, które mają przeciwdziałać marnowaniu żywności – ciechanowskie szkoły podstawowe przygotują infografiki dotyczące tego zagadnienia. Każda szkoła – w ramach zajęć informatycznych – opracuje jedną infografikę, którą do dnia 09.10.2023 r umieści na szkolnym, facebookowym fanpage’u z hasztagiem #CiechanówNieMarnuje.

Mieszkańcy Ciechanowa będą mogli również wziąć udział w pokazie kulinarnym Sylwii Majcher. W jego trakcie zostanie przygotowanych kilka dań z produktów, które najczęściej wyrzucamy. Uczestnicy będą mogli zdegustować przyrządzone w trakcie pokazu potrawy. Start godz. 17:00 w siedzibie COEK STUDIO.

Sylwia Majcher jest dziennikarką i autorką bestsellerowych edukacyjnych książek, które ułatwiają niemarnowanie żywności („Mniej mięsa”, „Gotuję, nie marnuję”). Tworzy i realizuje kampanie społeczne wspierające idee food waste i zero waste („Kraków w dobrym klimacie”, „Od pola do pola”, „Dolny Śląsk nie marnuje”); współpracuje z samorządami, organizacjami spolecznymi i ekologicznymi.  Podejmuje działania edukacyjne dotyczące świadomej konsumpcji  w trosce o środowisko, niemarnowania żywności i zasobów; prowadzi szkolenia i warsztaty. Promuje idee dbania o środowisko w mediach – przygotowuje reportaże i artykuły, realizuje programy „Ekologicznie” i „Gotuję, nie marnuję” w serwisach Ipla i interia.pl.

Organizatorami wydarzeń są: Bank Żywności w Ciechanowie, Urząd Miasta Ciechanów oraz COEK STUDIO

Fot/źródło UM Ciechanów