Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
wtorek, 14 października 2025 13:24
ReklamaCentrum Ruchu Eskulap

Twoje jedzenie ląduje w koszu? To kosztuje więcej, niż myślisz. W Ciechanowie organizują o tym sympozjum

Czy wiesz, że nawet 40% warzyw i owoców na świecie trafia do kosza tylko dlatego, że nie wyglądają idealnie? W samej Polsce jako konsumenci odpowiadamy za wyrzucenie 3 milionów ton żywności rocznie. To problem, który ma realne koszty – nie tylko dla naszych portfeli, ale i dla całej planety. Właśnie dlatego w Ciechanowie odbędzie się spotkanie poświęcone temu tematowi.
  • Źródło: ciechanow.cozadzien.pl / Bank Żywności w Ciechanowie
Plakat informacyjny III Ciechanowskiego Sympozjum Zero Waste "Nie marnuję, bo to kosztuje!"

Źródło: Bank Żywności w Ciechanowie

Skala problemu jest ogromna

 

Globalnie marnowanie żywności odpowiada za 8 do 10 procent wszystkich emisji gazów cieplarnianych. To tak, jakby marnotrawstwo było trzecim największym "krajem" emitującym szkodliwe gazy, zaraz po Chinach i USA. W Unii Europejskiej co roku wyrzuca się około 50 milionów ton jedzenia. Te liczby pokazują, że problem dotyczy każdego z nas i wymaga konkretnych działań.

„Na te pytania będziemy starali się odpowiedzieć podczas III Ciechanowskiego Sympozjum zero waste. Chcemy pokazać, jakie są realne koszty marnowania i kto je tak naprawdę ponosi” – mówi Dorota Jezierska, Prezeska Banku Żywności w Ciechanowie.

 

Ciechanów szuka odpowiedzi

 

Już 16 października 2025 roku, w Światowy Dzień Żywności, w Ciechanowie odbędzie się III Sympozjum Zero Waste pod hasłem „Nie marnuję, bo to kosztuje!”. Wydarzenie, organizowane przez Fundację Bank Żywności w Ciechanowie oraz Państwową Akademię Nauk Stosowanych, odbędzie się w auli Wydziału Nauk o Zdrowiu PANS przy ul. Wojska Polskiego 51. Start o godzinie 10:30.

 

Co w programie?

 

Organizatorzy przygotowali serię krótkich, ale treściwych prelekcji, które poruszą problem marnowania z różnych perspektyw. Uczestnicy dowiedzą się między innymi:

  • Najnowsze dane: Katarzyna Lipka-Szostak z Federacji Polskich Banków Żywności przedstawi raport „NIE MARNUJ JEDZENIA 2025”.

  • Bezpieczeństwo żywności: Eksperci z ciechanowskiego Sanepidu opowiedzą o aktualnych zagrożeniach.

  • Dieta dla planety: Dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, psychodietetyczka, wyjaśni, czym jest „dieta planetarna”.

  • Eko-koszty: Dorota Jezierska z Banku Żywności w Ciechanowie podsumuje ekologiczne skutki wyrzucania jedzenia.

„Konsumenci odpowiadają za 3 miliony ton zmarnowanej żywności w Polsce w ciągu roku. To gigantyczna liczba, która pokazuje, jak wielka jest nasza wspólna odpowiedzialność” – dodaje Dorota Jezierska, Prezeska Banku Żywności w Ciechanowie.

Spotkanie zakończy się dyskusją oraz symbolicznym podpisaniem dokumentu „Moje zobowiązania do niemarnowania”. Wydarzenie odbywa się pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Ciechanów.
 

Plakat informacyjny III Ciechanowskiego Sympozjum Zero Waste "Nie marnuję, bo to kosztuje!"
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze