Gotowanie w rytmie dobrych zmian
Idea Zupy Disco narodziła się w 2012 roku w Berlinie jako forma protestu przeciwko marnotrawstwu. Pomysł szybko zyskał popularność na całym świecie, a jego głównym celem jest edukacja i integracja. Akcja polega na wspólnym gotowaniu posiłku z warzyw i owoców, które w innym wypadku trafiłyby na śmietnik, mimo że wciąż są w pełni wartościowe.
"Zupa Disco to coś więcej niż tylko darmowy posiłek. To symbol wspólnoty i dowód na to, że razem możemy realnie przeciwdziałać marnowaniu żywności. Pokazujemy, jak z prostych, uratowanych składników stworzyć coś pysznego i zdrowego" – mówi Dorota jezierska, prezes Zarządu Banku Żywności w Ciechanowie.
Wydarzenie na Zielonym Targu ma również zachęcić lokalnych sprzedawców do przekazywania niesprzedanych, ale wciąż dobrych produktów do Banku Żywności.
Nie tylko zupa
Organizatorzy przygotowali także dodatkowe atrakcje. Wolontariusze z Polskiego Towarzystwa Walki z Kalectwem poprowadzą ekologiczne koło fortuny, w którym będzie można sprawdzić swoją wiedzę na temat niemarnowania i wygrać drobne upominki. Na miejscu odbędą się również warsztaty plastyczne oraz będą dostępne krzyżówki o tematyce ekologicznej.
"Chcemy edukować przez zabawę. Naszym celem jest nie tylko nakarmienie mieszkańców, ale też pozostawienie w ich głowach prostej myśli: jedzenie to skarb. Nie wyrzucajmy go pochopnie" – dodaje prezes Jezierska.
Ciechanów nie marnuje!
Tegoroczna Zupa Disco inauguruje kampanię edukacyjną pod hasłem "Ciechanów nie marnuje!", która potrwa aż do 16 października. Akcja odbywa się w ramach Międzynarodowego Dnia Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności, który przypada 29 września.
Partnerami wydarzenia są Miasto Ciechanów oraz Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.
Napisz komentarz
Komentarze