Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Jadłospis low fodmap, czyli jedna dieta na cztery schorzenia

To, co spożywamy na co dzień, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym przede wszystkim układu pokarmowego. Niektóre produkty poprawiają przebieg procesów trawiennych, inne działają na przewód pokarmowy drażniąco i są przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Co to jest dieta low fodmap i przy jakich chorobach układu trawiennego warto ją stosować?

Artykuł sponsorowany
2022-10-20 08:47
Jadłospis low fodmap, czyli jedna dieta na cztery schorzenia

Koncepcja diety low fodmap 

Dieta low fodmap to model żywienia, który polega na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów bogatych w łatwo fermentujące w jelitach cukry. Skąd nazwa low fodmap? “Low” w tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza “niski”, a “fodmap” pochodzi od pierwszych liter łatwo fermentujących węglowodanów:

  • f – fermentacja,
  • o – oligosacharydy (wielocukry),
  • d – disacharydy (dwucukry),
  • m – monosacharydy (cukry proste),
  • a – and (oraz)
  • p - poliole (alkohole cukrowe).

Zgodnie z zasadami diety low fodmap w jadłospisie należy unikać produktów, które zawierają: 

  • fruktozę (owoce, miód, syrop glukozowo-fruktozowy),
  • laktozę (głównie produkty mleczne),
  • fruktany (produkty zbożowe, szparagi, cebula, czosnek),
  • galaktany (nasiona roślin strączkowych),
  • poliole (głównie substancje słodzące - ksylitol, mannitol). 

Dlaczego te węglowodany powodują nieprzyjemne dolegliwości? 

Wymienione wyżej cukry, ze względu na swoją budowę, są słabo przyswajalne przez organizm. Do jelit trafiają w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim powodują zwiększone wchłanianie wody, a w jelicie grubym - silnie fermentują. W tym czasie w jelitach powstają gazy, takie jak wodór, metan i dwutlenek węgla. U osób zdrowych procesy te nie zaburzają pracy organizmu. Jednak osoby z wrażliwym układem pokarmowym odczuwają nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia, bóle brzucha i problemy z wypróżnianiem. 

Przy jakich schorzeniach warto stosować dietę low fodmap?

Dieta low fodmap polecana jest przy czterech chorobach układu pokarmowego:

  • zespole jelita drażliwego (IBS),
  • wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG),
  • chorobie Leśniowskiego Crohna (ChLC),
  • przeroście bakterii jelitowych (SIBO). 

Dokładny przebieg diety zależy od stopnia rozwoju choroby. Dietę low fodmap należy prowadzić pod kontrolą lekarza i/lub dietetyka. 

Dieta low fodmap - co można jeść? 

W diecie low fodmap dozwolone są wszystkie zdrowe produkty, które nie zawierają dużych ilości łatwo fermentujących cukrów. Należą do nich praktycznie wszystkie warzywa, część owoców (głównie cytrusy i owoce jagodowe), mleko i produkty mleczne bez laktozy oraz bezglutenowe produkty zbożowe. Do jadłospisu można włączyć także dobrej jakości mięso i ryby. Dietę warto uzupełnić o orzechy, pestki i nasiona. Miłośnicy słodyczy mogą spożywać stewię i ciemną czekoladę. 

Pełna lista produktów zakazanych i dozwolonych w diecie low fodmap dostępna jest tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-fodmap-zasady-efekty-i-przykladowy-jadlospis/

Dieta low fodmap w cateringu dietetycznym 

Dieta low fodmap jest dietą eliminacyjną. Wyklucza wiele produktów, więc jej właściwe ułożenie może być nie lada wyzwaniem. Wraz z rosnącą popularnością tego modelu żywienia wiele firm cateringowych włączyło dietę low fodmap do swojej oferty diet pudełkowych. Catering dietetyczny to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych oraz osób, które nie przepadają za gotowaniem.