Zawartość tłuszczu w owcach morza
Większość owoców morza zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych, stanowiąc dobre źródło zarówno WNKT (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), jak i JNKT (jednonienasyconych kwasów tłuszczowych). Należy pamiętać, że wszystkie źródła tłuszczu zawierają szereg różnych kwasów tłuszczowych, a najwieksza roznica polega na ich różnej proporcji w poszczególnych produktach. Zimnowodne tłuste ryby zawierają największe ilości WNKT omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Najlepszym źródłem EPA i DHA są łosoś, sardele, śledź, ostrygi, sardynki, pstrąg oraz makrela atlantycka.
Dlaczego spożycie ryb i owoców morza jest tak bardzo zalecane?
Kwasy EPA i DHA są silnie powiązane z zapobieganiem chorobom układu krążenia, a DHA jest ważny dla rozwoju mózgu i wzroku u niemowląt. Oleje roślinne i orzechy dostarczają ALA (kwas alfa-linolenowy), inny rodzaj Kwas ten jest w niewielkim stopniu przekształcany w organizmie w EPA i DHA, co również ma bezpośrednie korzyści dla zdrowia.
Owoce morza, a cholesterol
Podobnie jak jajka, krewetki i inne owoce morza mają wysoką zawartość cholesterolu. Jednak są również doskonałym źródłem białka i mają niską zawartość tłuszczów nasyconych. Chociaż badania nad cholesterolem i wpływem krewetek na zdrowie nie są jednoznaczne i ostateczne, to jednak rozsądnie jest przestrzegać zaleceń zawartych w “Normach spożycia dla populacji Polski”. Zaleca się, aby spożywać 300 mg cholesterolu lub mniej dziennie. Większość owoców morza w porcji 100 gramów zawierają około 170 mg cholesterolu.
Różnorodność diety - wzbogać jadłospis o owce morza
Jak w przypadku każdej grupy żywności lub diety, różnorodność jest kluczowym elementem zdrowia żywieniowego. Owoce morza to coś więcej niż krewetki i przegrzebki. Nie zapominaj o tuńczyku, łososiu, innych skorupiakach, tilapii, flądrze i sumie. Świeże owoce morza mogą być drogie, ale szukaj ekonomicznych opcji na wyprzedażach i w miejscach oddalonych od stoiska ze świeżymi owocami morza. Na przykład, miej pod ręką mrożone lub konserwowane ryby, w tym łososia, tuńczyka i sardynki, które zawierają zdrowe tłuszcze i wysokiej jakości białko. Zamawiając diety pudełkowe https://www.uhrabiego.pl/ zwróć uwagę na to czy w jaspisie są obecnie ryby i owoce morza. Dbaj o urozmaicenie, a tym samym o swoje zdrowie.
Bezpieczeństwo spożycia ryb i owoców morza
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania ryb przewyższają potencjalne ryzyko skażenia rtęcią w przypadku większości dorosłych. Małe dzieci i kobiety w ciąży powinny jednak unikać miecznika, rekina, makreli królewskiej, tuńczyka i śledzia. Owoce morza, w zależności od źródła ich pochodzenia, mogą być narażone na zanieczyszczenia środowiskowe. Na przykład duże ryby zawierają w swoim organizmie rtęć, co oznacza, że spożywając rybę, spożywamy również jej pozostałości. Jednak jeżeli chodzi o Polskę, ilość ryb i owoców morza obecnych w naszych dietach jest na tyle mała, że nie musimy obawiać się skażeniem.