Po jakim czasie wypite procenty ulatniają się z naszego organizmu?
Metabolizm alkoholu przebiega różnie u różnej grupy ludzi. Wiele czynników może mieć także wpływ na wydłużenie tego procesu. O wiele łatwiej jest przysłowiowym procentom przeniknąć do wnętrza naszego organizmu niż później się z niego wydostać. Przeciętny człowiek potrzebuje ok. 3 godzin, by jego organizm uporał się z wypitym jednym piwem. Proces ten przebiega nieco szybciej u mężczyzn i wolniej u kobiet. Im więcej wypijemy, tym oczywiście metabolizm alkoholu będzie przebiegał dłużej. W tym czasie może dojść do szybkiego odwodnienia organizmu. Poza tym częstym objawem są także bóle brzucha, wymioty czy biegunki. Ciężkostrawne posiłki połączone z piciem alkoholu powodują z kolei uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Taka jest siła toksyn zawarta w napojach alkoholowych.
Ile kalorii mają napoje alkoholowe?
Tylko czysta woda nie posiada żadnych kalorii. Wszystko inne, co zjemy lub wypijemy. ma jakąś wartość energetyczną. Przede wszystkim liczy się jednak to, czy są to związki wartościowe, czy tzw. puste kalorie, które niczego nie dostarczają naszemu organizmowi. Napoje alkoholowe mają różną kaloryczność i tak dla przykładu:
- kieliszek likieru to 130 kcal,
- kufel piwa jasnego to już natomiast 245 kcal,
- ciemne piwo pełne ma ich znacznie więcej, bo aż 340 kcal,
- wypicie whiskey dostarczy naszemu organizmowi 250 kcal,
- popularny gin to ok. 263 kcal,
- rum dostarcza z kolei 231 kcal,
- podobnie zresztą jak wódka,
- najmniej kcal ma wino stołowe, bo zaledwie 83.
Im większa kaloryczność tym także zmienia się metabolizm alkoholu. Łącząc z kolei ze sobą dwa różne napoje alkoholowe, możemy zaserwować naszemu organizmowi niemałe kłopoty i wpłynąć na kaloryczność takiego trunku…
Czy od picia alkoholu rzeczywiście można utyć?
Już niewielka ilość czystego alkoholu etylowego potrafi dostarczyć więcej kalorii niż białko czy węglowodany i o niewiele mniej niż tłuszcze. I to właściwie wszystko, co może dostarczyć nam alkohol, gdyż nie zawiera on żadnych składników odżywczych, dlatego mówi się o nim, że to znakomity dostawca pustych kalorii. Jest on odpowiedzialny za rozwój szczególnie groźnego rodzaju otyłości – mianowicie otyłości brzusznej. Poza tym na jego finalną kaloryczność ma wpływ nie tylko wybór napoju alkoholowego, ale także wszelkie dodatki, które spożyjemy wraz z nim. Jednak nie o samą kaloryczność tego trunku tu chodzi. Sam metabolizm alkoholu ma także wpływ na to, że jego częste spożycie odkłada się później w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej. Zbyt częste raczenie się napojami alkoholowymi wiąże się także z większym ryzykiem, jedzenia czego tylko popadnie, innymi słowy zwyczajnego objadania się. Spadek życiowej energii powoduje z kolei brak chęci do jakiejkolwiek aktywności fizycznej i koło się zamyka, a my zostajemy z dodatkowymi kilogramami na wadze.