Konkurs na najlepszy produkt roku 2020 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
- W ostatnim czasie szczególnie żywność regionalna, która powstaje na bazie starych receptur cieszy się ogromną popularnością. Z myślą o producentach także takiej żywności organizujemy konkurs, w którym popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy. Co roku przekonujemy się, że produkty regionalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami pachną i smakują. Zachęcam producentów do przesyłania zgłoszeń. To bardzo dobry sposób na promowanie smacznego i zdrowego jedzenia - powiedziała Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.
Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).
Zgłoszenia można przesyłać do 31 marca.