Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

"Smak Ekologicznej Żywności" - znamy rozstrzygnięcia, laureatki z powiatu przasnyskiego

Dzieci z Mazowsza wiedzą dużo o ekologicznej żywności. Znamy laureatów tegorocznej edycji konkursu 'Smak Ekologicznej Żywności'.

red.
2021-09-14 12:28
Przasnyszanki wiedzą dużo o żywności

Z ponad stu uczestników komisja konkursowa wyłoniła jedenastu uczniów, którzy wykazali się doskonałą wiedzą z zakresu rolnictwa ekologicznego. Wśród nagrodzonych są uczennice z powiatu przasnyskiego: Julia Tęga, Patrycja Czaplicka, Lena Kołakowska i Milena Krawczyk. Laureatki otrzymały dyplomy oraz nagrody - laptopy, kamery internetowe oraz słuchawki.

- To pokazuje, jak wielu młodych ludzi interesuje się rolnictwem, produkcją żywności i ekologią. Co więcej, jego uczestnikami są uczniowie szkół podstawowych, czyli najmłodsi przedstawiciele naszej mazowieckiej wspólnoty. Muszę przyznać, że z ogromnym podziwem obserwuję ich coroczne zmagania w tej olimpiadzie i uważam, że możemy być dumni z naszej młodzieży. To bardzo mądrzy i świadomi młodzi ludzie. Mimo tylu trudności, jakie stawia przed nimi w ostatnich latach życie, zdalnej nauki czy ogromu obowiązków szkolnych, nadal znajdują czas na zgłębianie wiedzy, rozwijanie swoich pasji i zainteresowań. Warto to doceniać i robić co w naszej mocy, by motywować ich do dalszego działania - powiedział marszałek Adam Struzik.

Kategoria klas IV-VI

I miejsce (ex aequo)

Julia Tęga, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)

Patrycja Czaplicka, Szkoła Podstawowa im. Mjr. H. Sucharskiego w Przasnyszu

Kategoria klas VII-VIII

I miejsce

Lena Kołakowska, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)

II miejsce

Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie

fot. Pixabay