Konferencję na temat racjonalnego gospodarowania żywnością zorganizował Bank Żywności w Ciechanowie. Wydarzenie odbyło się wczoraj (19 października) w auli Państwowej Akademii Nauk Stosowanych. Osobami zaangażowanymi w przedsięwzięcie były przede wszystkim: Dorota Jezierska prezeska organizacji, Karolina Sekucka reprezentująca Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Ciechanowie, Nathalie Bolghert inicjatorka powstania banków żywności w Polsce oraz Paulina Rybczyńska z Urzędu Miasta Ciechanów.
- Ciechanów jest miastem, któremu leży na sercu dbanie o naturalne środowisko, ale też o zabezpieczenie, o przyszłość - powiedziała nam Dorota Jezierska prezeska Banku Żywności w Ciechanowie.
Nadrzędnym celem przeprowadzonej konferencji było zwiększenie świadomości na temat marnowania żywności i promowania działań, które pomogą w rozwiązaniu tego problemu. Wydarzenie zrzeszyło liderów lokalnych społeczności oraz grono osób, którym bliska jest idea działania na rzecz dobra wspólnego. Dzięki wprowadzeniu proponowanych rozwiązań będzie możliwe ograniczenie ilości jedzenia trafiającego na śmietnik, a zamiast tego, wartościowe produkty spożywcze będą mogły, zgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem znaleźć się na stole.
W regionie wciąż jest dużo osób żyjących na granicy ubóstwa. Bank Żywności, jako organizacja non-profit dba o to, by im pomóc.