Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Producenci żywności po raz kolejny zawalczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do zdobycia są nagrody rzeczowe, a zgłoszenia produktów będą przyjmowane do końca lutego.

redakcja
Dzisiaj 15:00
Marszałek nagrodzi najlepsze specjały
Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do tej pory nagrodzono już ponad 240 produktów. W zeszłym roku w gronie najlepszych znalazły się m.in. pieczony sum w galarecie miodowej, gąsiorowski ser ze skórką, słonecznikowy chleb na zakwasie czy syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy.

 - Nagroda w konkursie jest często pierwszym krokiem do tego, aby produkt stał się rozpoznawalny i doceniony na rynku krajowym, a nawet na arenie międzynarodowej. Jest to też potwierdzenie, że produkt cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Swoje produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty czy organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach.

 - Konkurs jest skierowany do producentów żywności z województwa mazowieckiego. Nagrody trafiają do tych, którzy mają ciekawe przepisy i bardzo dobre produkty. Później najlepsze z nich są prezentowane i promowane podczas wielu wydarzeń czy na targach. Zachęcam do udziału w konkursie – dodaje Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa.

 Producenci indywidualni mogą zgłaszać produkty w 8 kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, a także napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Z kolei przedsiębiorcy będą rywalizować w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia roślinnego, wyroby pochodzenia zwierzęcego, napoje i inne.

 Zgłoszenia należy wysłać do 28 lutego pocztą, e-mailem lub przez ePUAP:

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa
e-mail: wydzialrolnictwa@mazovia.pl
ePUAP: /umwm/SkrytkaESP

 Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr tel.: 22 59 79 116 lub 22 59 79 102.

 Regulamin jest dostępny pod linkiem

https://mazovia.pl/pl/konkursy/xviii-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego-dla-mazowieckich-producentow-zywnosci-za-najlepszy-produkt-roku-2024.html.

mazovia.pl, fot mazovia.pl