Może wpływać pozytywnie na zdrowie naszych zębów i jamy ustnej, ale tylko w przypadku, gdy nie jest słodzona sztucznie. Chodzi o gumę do żucia, której dzień przypadał 1 lutego. - Guma do żucia po posiłku czyści zęby mechanicznie usuwając resztki jedzenia. Ksylitol redukuje płytkę nazębną, ściera z niej osad czyli zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej. Do tego zwiększa wydzielanie śliny, przez co zmienia środowisko w jamie ustnej na niekorzystne dla rozwoju bakterii - powiedziała nam Katarzyna Fednik, lekarz dentysta, specjalistka chirurgii stomatologicznej.
Ale uwaga. Zbyt częste i długotrwałe żucie gumy może nam zaszkodzić. - Może spowodować zaburzenia w stawach skroniowo - żuchwowych. Objawami takich zaburzeń są bóle szczęk, głowy, szyi a nawet uszu. Przyczynia się również do występowania bruksizmu, schorzenia polegającego na mimowolnym zaciskaniu szczęki i zgrzytaniu zębami - dodała dr Fednik
Nieleczony bruksizm może doprowadzić do uszkodzenia szkliwa, ukruszenia lub pękania zębów. Zaleca się żucie gumy bezcukrowej po posiłku, przez 20 minut, ale tylko w sytuacjach, gdy nie mamy możliwości umycia zębów.