Celem konkursu „Smak Ekologicznej Żywności” jest zainteresowanie dzieci i młodzieży żywnością regionalną. Samorząd województwa mazowieckiego chce w ten sposób zachęcić młodych do wybierania jedzenia wysokiej jakości.
– Bardzo mnie cieszy tak duże zainteresowanie konkursem i wysoki poziom uczestników. Chcemy uczyć dzieci szacunku do żywności. Marzy nam się, żeby już teraz wybierali owoce i warzywa produkowane w naszym regionie – podkreśla Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego.
W pierwszym etapie konkursu szkoły wybierają swoich reprezentantów, którzy następnie przystępują do testu. W tym roku napisało go 49 uczniów z klas VI-VIII z terenu województwa mazowieckiego.
– Edukacja w obszarze zdrowej żywności ekologicznej powinna dotyczyć wszystkich. Zarówno dorosłych, jak i młodzieży. Jednak w naszym konkursie stawiamy głównie na edukację uczniów ostatnich klas szkół podstawowych – zaznacza Radosław Rybicki, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w urzędzie marszałkowskim.
Laureaci tegorocznej edycji konkursu „Smaki Ekologicznej Żywności”:
miejsce – Agata Połeć, Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi im. Z. Padlewskiego w Kampinosie, powiat warszawski zachodni,
miejsce – Jakub Suwiński, Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie, powiat warszawski zachodni,
miejsce – Marta Paszyńska, Prywatna Szkoła Podstawowa nr 72 w Piasecznie, powiat piaseczyński.
Wyróżnieni:
Oliwia Depta, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Ostrowi Mazowieckiej, powiat ostrowski,
Stanisław Sitarski, Szkoła Podstawowa im. gen. Mariusza Zaruskiego w Zielonkach-Parceli, powiat warszawski zachodni,
Anna Haber, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Gniewoszowie, powiat kozienicki.