Miasto Ciechanów nie tylko promuje ideę niemarnowania żywności, ale też podejmuje wysiłki, aby znaleźć systemowe rozwiązania w różnych obszarach: szkolnictwa, świadomości mieszkańców oraz legislacji.
-Jako jedno z pierwszych miast w Polsce Ciechanów tworzy pionierski dokument: Strategię niemarnowania żywności. Jej główne założenie przedstawiła Dorota Jezierska (Bank Żywności w Ciechanowie) oraz Karolina Sekucka (Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Ciechanowie).- poinformował Urząd Miasta Ciechanów.
W czwartkowym spotkaniu wzięła udział Nathalie Bolghert (inicjatorka powstania banków żywności w Polsce, wieloletnia członkini Zarządu European Food Banks Federation) opowiedziała o tym, jak skutecznie promować niemarnowanie żywności w szkole.
Spotkanie zwieńczył panel dyskusyjny z udziałem Beaty Szczepańskiej (wicedyrektor SP5), Marty Wiśniewskiej (Cafe Pitagoras), Doroty Jezierskiej (Bank Żywności), Elżbiety Okulskiej (przedstawicielka seniorów) i Bartosza Kińskiego (przewodniczący samorządu uczniowskiego I LO).