Od ubiegłego roku trwały przygotowania do stworzenia w Przasnyszu charakterystycznych produktów lokalnych, które będę silnie kojarzyły się z naszym Miastem.
-Założyliśmy Pasiekę Miejską, aby miód nawiązywał do XVI wiecznych barci, które rozmieszczone były w całym naszym regionie. Najbardziej jednak zależało nam na oryginalnej recepturze chleba, który wypiekany był w dawnych dziejach.
Piekarnia Klementynka podjęła się tego zadania i od przyszłego tygodnia Chleb Przaśnika trafi do regularnej sprzedaży oraz będzie obecny na eventach miejskich.- podkreśla Urząd Miasta Przasnysz.
Chleb składa się z: mąki żytniej i pszennej, zakwasu, maślanki oraz odrobiny kminku.
-Wspólnie z jedna z naszych cukierni podjęliśmy również temat Piernika Przaśnika - który być może również zagości w naszym mieście- dodaje przasnyski ratusz.
Pomysł mieszkańcom przypadł do gustu. Wśród opinii nie zabrakło też pomysłów na kolejne regionalne produkty.
"Jeszcze tylko regionalny browar Przasnyski dostępny choćby w Cafe Rynek i będzie już całkiem przaśnie"
"Byłoby super gdyby powstało specjalne stoisko z produktami Jest miód ale gdzie go kupić? Będzie chlebek pewnie wszędzie więc może zginąć wśród tysiąca innych"
-czytamy w komentarzach na Facebooku.