Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
Reklama Eskulap Centrum Medyczne

Tłusty Czwartek. Jak wyglądały przygotowania w piekarni?

Tłusty czwartek to dzień, na który czeka cały rok każdy łasuch i... producenci pączków oraz faworków. W środę odwiedziliśmy piekarnię, żeby zobaczyć, jak powstają te kuliste ciastka drożdżowe z marmoladą, których dziś zjemy z pewnością kilka.
Tłusty Czwartek. Jak wyglądały przygotowania w piekarni?

Źródło: fot. CoZaDzień.pl / Piotr Nowakowski

Obecnie masowa produkcja pączków odbywa się przy dużym udziale specjalistycznych maszyn, jednak ostatnie etapy od lat wykonuje się za pomocą ludzkich rąk. Smak tych popularnych ciastek drożdżowych z nadzieniem zależy przede wszystkim od jakości użytych składników oraz receptury.

Pączek nie jest zbyt skomplikowanym w produkcji ciastkiem drożdżowym, jednak cały cykl jego wytwarzania trwa około godziny. Gotowe ciasto musi najpierw dojrzeć, po czym jest formowane przez specjalistyczną maszynę w małe kuleczki i trafiają do komory, gdzie rosną one w cieple i wilgoci przez około 20 minut. Na koniec wszystko jest robione za pomocą ludzkich rąk - nadziewanie ciasta, kąpiel w rozgrzanym tłuszczu i polanie lukrem.

Piekarze i cukiernicy podkreślają, że pączek z marmoladą jest typowo polskim produktem. W innych państwach również produkuje się podobne, kuliste ciastka drożdżowe, lecz ich receptura i smak zdecydowanie różnią się od typowo polskich pączków.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze