Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
ReklamaCentrum Ruchu Eskulap

Ciechanów chce racjonalnie gospodarować żywnością

Wczoraj (19 października) w auli Państwowej Akademii Nauk Stosowanych odbyła się konferencja na temat racjonalnego gospodarowania żywnością w społecznościach. Wydarzenie zorganizował Bank Żywności w Ciechanowie we współpracy z miastem
Ciechanów chce racjonalnie gospodarować żywnością

Źródło: Fot/źródło UM Ciechanów

Miasto Ciechanów nie tylko promuje ideę niemarnowania żywności, ale też podejmuje wysiłki, aby znaleźć systemowe rozwiązania w różnych obszarach: szkolnictwa, świadomości mieszkańców oraz legislacji.
 
-Jako jedno z pierwszych miast w Polsce Ciechanów tworzy pionierski dokument: Strategię niemarnowania żywności. Jej główne założenie przedstawiła Dorota Jezierska (Bank Żywności w Ciechanowie) oraz Karolina Sekucka (Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Ciechanowie).- poinformował Urząd Miasta Ciechanów.
 
W czwartkowym spotkaniu wzięła udział Nathalie Bolghert (inicjatorka powstania banków żywności w Polsce, wieloletnia członkini Zarządu European Food Banks Federation) opowiedziała o tym, jak skutecznie promować niemarnowanie żywności w szkole.
 
Spotkanie zwieńczył panel dyskusyjny z udziałem Beaty Szczepańskiej (wicedyrektor SP5), Marty Wiśniewskiej (Cafe Pitagoras), Doroty Jezierskiej (Bank Żywności), Elżbiety Okulskiej (przedstawicielka seniorów) i Bartosza Kińskiego (przewodniczący samorządu uczniowskiego I LO).

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze