Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Przetwory na zimę z sezonowych owoców i warzyw

Artykuł sponsorowany
2024-02-19 13:53
Przetwory na zimę z sezonowych owoców i warzyw

Przetwory na zimę z sezonowych owoców i warzyw

Przygotowanie przetworów to sposób na długie przechowywanie i cieszenie się smakiem licznych produktów sezonowych. Takie domowe specjały mają fantastyczne walory smakowe, ponadto można po nie sięgać w dowolnym momencie.

Kiedy robić przetwory na zimę?

Domowy przetwory na zimę najlepiej zacząć przygotowywać latem oraz wczesną jesienią. Wtedy to możemy skorzystać z wielu gatunków warzyw oraz różnych owoców. To stwarza liczne możliwości na wykonanie przetworów pełnych smaków i o bogatej palecie kolorów. W lipcu dostępne są gruntowe ogórki nadające się na kiszenie, korniszony oraz ogórki małosolne. W sierpniu natomiast swoim smakiem zachwycają pomidory uprawione na polu bez osłon. Pod koniec sierpnia dojrzewa papryka, natomiast w kolejnych tygodniach można rozpocząć np. kiszenie kapusty. Jeśli chodzi przetwory z owoców, to np. dżemy z truskawek przygotujemy już w czerwcu, a z wiśni w lipcu.

Jakie przetwory przygotować na zimę?

To jakie przetwory na zimę przygotujemy, zależy jedynie od naszych preferencji. W słoiku najlepiej zamknąć wszystko to, co lubią członkowie naszej rodziny. Na okres zimowy warto przygotować przede wszystkim:

Dżemy, konfitury i powidła - na przykład z truskawek, malin, śliwek i wiśni. Przetwory te można podawać w towarzystwie naleśników, placków, gofrów, czy też dodawać do ciast i owsianek,

kiszonki - są bardzo zdrowe, dlatego należy je uwzględnić w codziennej diecie. Warto przygotować kiszoną kapustę czy ogórki,

soki owocowe - np. z czarnego bzu i aronii, to bogactwo witaminy C,

przetwory warzywne - w słoikach może też pojawić się: sałatka z ogórków, buraczki, papryka marynowana, sos pomidorowy, dynia marynowana,

przetwory z grzybów - kurek, borowików, maślaków itp.

Naturalne przetwory- gdzie je kupić?

Niestety, nie zawsze mamy możliwość samodzielnego przygotowania przetworów. Dobrą wiadomością jest to, że w sprzedaży można znaleźć przetwory z warzyw i owoców, które nie zawierają szkodliwych konserwantów czy ulepszaczy smaków. Naturalne przetwory przygotowane z produktów sezonowych oferują Delikatesy U Fukiera. Co możemy tam kupić? Sklep Magdy Gessler proponuje między innymi: ćwikłę tartą z chrzanem, surówkę z buraków słodko-kwaśną, chutney z gruszki z imbirem, paprykę czerwoną marynowaną, powidła węgierskie z polskich węgierek, ogórki kiszone, opieńki marynowane czy gruszki marynowane. Asortyment jest naprawdę bogaty. Tego typu rarytasy są w stanie zastąpić domowe przetwory, jeśli nie mamy czasu na ich samodzielnie przygotowanie.

Warto sięgać w codziennej diecie po przetwory, które są bogate w witaminy, przez co korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.