Symbol cypryjskiego Bożego Narodzenia to tradycyjne ciastka melomakarona - to małe ciasteczka z miodu, orzechów, cynamonu i goździków, przykryte lukrem i posypane posiekanymi orzechami. Są one nieodłącznym elementem świątecznego stołu na Cyprze. Ich przygotowanie to często okazja do wspólnego spędzenia czasu w rodzinie, a samo spożywanie melomakarona wiąże się z atmosferą ciepła i wspólnoty.
Świąteczne przysmaki można przygotować razem z przesympatyczną Sofią w jednym z godnych polecenia miejsc - Sofia and Andreas Traditional House w miejscowości Letymvou (ok. 20 minut od Pafos). W samym sercu malutkiej wioski znajduje się otwarty dom, w którym właściciele witają nas uśmiechem, ciepłym chlebem i świeżym tradycyjnym serem. W okresie świątecznym Sofia uczy przygotowywać tradycyjne słodkości.
Jedną z siedmiu miejscowości (Agros, Derynia, Fikardou, Lefkara, Kalopanagiotis, Kyperounta i Laiki Geitonia), które zamieniają się w okresie bożonarodzeniowym w świąteczne wioski jest Lefkara, słynna ze swoich koronek. W Lefkara Biscuit Cafe prowadzonym przez Afroditę Nikolaou znajdziemy ciastka zdobione w tradycyjny sposób.
W okresie świątecznym na Cyprze odbywają się również liczne jarmarki, zwane "Christmas Fairs" lub "Kala Christouyenna". Jednym z miast, w którym odbywa się taki jarmark jest Larnaka. Na czas Świąt zamienia się ona w magiczne miejsce z szopkami na plaży i ulicami oświetlonymi tysiącami kolorowych lampek.
Jarmarki świąteczne oferują szeroki wybór tradycyjnych produktów rękodzielniczych, ozdób choinkowych, a także lokalnych smakołyków. W wielu miejscowościach odbywają się też świąteczne parady.