Przekąski bakaliowe – dlaczego warto je jeść?
Istnieje kilka różnych powodów, by jeść bakalie. Przeważnie traktujemy je jak przekąskę pomiędzy większymi posiłkami, choć coraz częściej sięgamy też po odważne, wschodnie smaki, gdzie znajdziemy je w wielu daniach. Geograficznie mieliśmy szczęście – w naszym kraju istnieje tradycja spożywania mieszanki orzechów i suszonych owoców. Korzyści z tego płynące są naprawdę niesamowite.
5 powodów, dla których bakalie powinny zastąpić słodycze!
Bakalie to zdrowy wybór, alternatywny wobec wszechobecnych, niezdrowo przesłodzonych przekąsek. Wszelkiego rodzaju żelki, czekoladki czy chrupki powinny raz na zawsze odejść w niepamięć. Charakteryzuje je bowiem niezdrowa, uzależniająca wręcz kombinacja cukrów i tłuszczów. Niestety – w żadnym razie nie są to „te dobre” cukry i tłuszcze. One pochodzą z naturalnych składników i znajdziemy je np. właśnie w bakaliach. I to powód numer jeden, żeby na stałe włączyć przekąski bakaliowe do swojej diety.
Powodem numer dwa może być to, że są one po prostu smaczne. A łącząc smak z bogactwem mikroelementów można zdziałać cuda. Często poszukujemy kompletnego uzupełnienia diety – sięgamy po suplementy albo staramy się stanąć na głowie, by dostosować codzienne zakupy do potrzeb naszego organizmu. Bakalie mogą stanowić taki prosty wypełniacz. Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z marką Bakalland, Haps, czy Go 4 Taste, mają one w sobie szereg bardzo interesujących substancji.
Kolejny powód, by postawić na bakalie, to wyjątkowa łatwość ich nabycia. To nie jest kolejny egzotyczny produkt, który trzeba mozolnie sprowadzać z internetu. A przecież gdy planujemy dietę, oczekujemy, że będziemy mieć do danych produktów łatwy dostęp na co dzień – inaczej nasz plan nie ma wiele sensu. Bakalie Haps i Bakalland znajdziemy w każdym markecie Żabka. Po jeszcze szerszy wybór można ewentualnie udać się do większych sklepów. Wtedy należy jednak pamiętać, żeby sprawdzić datę ważności orzechów poza opakowaniami. Niestety zdarza się, że są to produkty, które lada dzień mogą stracić swoje walory smakowe. Przy zakupie z paczki to nam nie grozi – wystarczy sprawdzić datę ważności.
Czwarta zaleta bakalii to to, że zawierają one szerokie spektrum wielu korzystnie działających na nas substancji. Wynika to z tego, że znajdziemy w nich przeróżne rodzaje orzechów i owoców. Każdy z nich ma swój własny skład – np. orzechy nerkowca mają sporo bardzo korzystnie działającego na nasz organizm tłuszczu, podczas gdy migdały wyróżnia wspierający mózg magnez. Jeśli chodzi o owoce, wśród bakalii często znajdziemy rodzynki – znakomite źródło naturalnego cukru – czy chociażby kokosa, który ma właściwości antybakteryjne i wspiera naszą odporność.
Piąty, ostatni na naszej liście powód jest taki, że bakalie są po prostu wyjątkowo wygodne w spożyciu. Mogą łatwo wejść w rolę deseru, drugiego śniadania czy dodatku do obiadu. Mają spójną, twardą konsystencję, dostępne są w wygodnym opakowaniu plastikowym i zawsze smakują fantastycznie. A więc niezależnie od tego, czy akurat siedzisz przed komputerem, czy jedziesz autobusem do swojego biura oraz czy masz właśnie pod ręką paczkę bakalii Haps, Bakalland, czy Go 4 Taste – zawsze możesz podjadać i czerpać dodatkową energię ze zdrowych tłuszczy i znakomitej kompozycji składników mineralnych. Wszystko po to, by żyć i funkcjonować zdrowiej!