W środę 29 września kucharze PCK z odebranych z ciechanowskich marketów warzyw przygotują zupę dla podopiecznych PCK z terenu Ciechanowa. Każdy, kto chce spróbować 'Zupy Disco' może przyjść do siedziby PCK z własnym słoikiem o godz. 10.00. przy ul. Rzeczkowskiej
-Wydarzenie o charakterze edukacyjnym, kulinarnym i integracyjnym będzie polegało na gotowaniu zupy z produktów żywnościowych, które udało się uratować przed zmarnowaniem. Akcja ma na celu poszerzenie wiedzy o tym, jak nie marnować żywności. To też promocja zachowań proekologicznych. Projekt uzyskał wsparcie finansowe Urzędu Miasta Ciechanów w ramach corocznego konkursu dla organizacji pozarządowych i pożytku publicznego, organizowanego przez ratusz. Wśród priorytetowych zadań objętych konkursem znajdują się m.in. przedsięwzięcia realizowane na rzecz mieszkańców z zakresu ekologii czy ochrony zdrowia.- poinformował Urząd Miasta Ciechanów.
Pierwszą "Zupę Disco" ugotowano w 2012 r. w Berlinie. Była to „zupa protestu” przeciwko marnowaniu żywności, a głównym organizatorem był Slow Food Youth Deutschland.
-Pomysł bardzo szybko rozprzestrzenił się na całym świecie – aktywiści, organizacje i inicjatywy społeczne organizują lokalne Zupy Disco w ciągu całego roku, w różnym czasie i na różną skalę. W Polsce Zupę Disco zaczęły gotować Banki Żywności podczas obchodów Światowego Dnia Żywności w 2017 r., m.in. w Ciechanowie.- dodaje ciechanowski ratusz.
Jak wynika z raportu Banków Żywności z 2019 r. Polacy najczęściej wyrzucają pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%). Powodami wyrzucania żywności jest stwierdzenie, że żywność jest zepsuta (65,2%), przekroczono datę jej ważności (42%) lub też przygotowany został jej nadmiar (26,5% ).