Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Rusza konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Już tej wiosny poznamy kolejnych laureatów konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, tworzących specjały kulinarne Mazowsza. Zarówno te tradycyjne, jak i wymyślane na nowo z surowców pozyskiwanych w naszym regionie. Wyroby należy zgłaszać do 29 lutego.

Redakcja
2024-02-26 07:18
Mazowsze poszukuje kulinarnych talentów

Do konkursu można zgłaszać produkty w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Swoich sił w konkursie mogą spróbować zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy rynkowi oraz stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne. Każdy z uczestników może zaprezentować tylko jeden produkt i co istotne, nie może to być wyrób nagrodzony w jednej z poprzednich edycji.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

W poprzednich szesnastu edycjach do konkursu zgłoszono ponad 2000 produktów, z czego ponad 200 zostało nagrodzonych. Natomiast w ubiegłorocznej odsłonie wydarzenia spośród zgłoszonych 105 produktów jury wyróżniło 24 artykuły żywnościowe.

Zgłoszenia do konkursu należy kierować pocztą na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub mailowo, pisząc na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 29 lutego. 

Źródło/fot : mazovia.pl