Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
poniedziałek, 18 sierpnia 2025 04:32
Reklama

Na czym polega dieta niskopurynowa i kto powinien ją stosować?

Dieta niskopurynowa jest dietą leczniczą, którą stosuje się u pacjentów, którzy cierpią na kamicę nerkową oraz dnę moczanową. Dieta ta opiera się na niskiej podaży puryn, czyli związków azotowych metabolizowanych w organizmie do kwasu moczowego, Jego nadmiar jest odkładany w stawach i powoduje dolegliwości bólowe oraz obrzęki. Dieta ta ogranicza lub eliminuje pokarmy, które zawierają dużą ilość białka.
Na czym polega dieta niskopurynowa i kto powinien ją stosować?

Dieta na dnę moczanową - kiedy należy ją stosować?

Dieta ta jest dietą leczniczą, którą powinny stosować osoby chorujące na dnę moczanową. Zaleca się ją także w stanie hiperurykemii, która jest stanem przed dną moczanową oraz kamicy moczanowej nerek. Czym jest dna moczanowa inaczej nazywana skazą moczanową albo podagrą? Jest to choroba, która powoduje powstawanie w organizmie zbyt dużych ilości kwasu moczowego. Kwas ten odkłada się w stawach i powoduje w nich zaczerwienienie, obrzęki oraz podwyższoną temperaturę w obrębie danego stawu. Ataki choroby charakteryzują się rwącym bólem. Dnę moczanową prawdopodobnie powoduje dieta, która opiera się na mięsie i tłustych potrawach. Objawia się także przy piciu zbyt dużej ilości alkoholu i kawy. Dnę może powodować także otyłość, nadciśnienie, choroby nerek oraz niektóre leki. Przy leczeniu dny moczanowej znaczenie ma odpowiednia dieta.

Na czym polega dieta niskopurynowa?

Dieta niskopurynowa polega na ograniczeniu podaży puryn, które powodują powstawanie kwasu moczowego. W praktyce dieta niskopurynowa opiera się na jajkach, mleku i jego pochodnych oraz warzywach. Dla ułatwienia stworzenia jadłospisu produkty podzielono na 3 grupy zgodnie z ilością kwasu moczowego, który odkłada się po jedzeniu porcji konkretnego produktu. Pierwsza grupa to produkty, które zaleca się jeść w diecie niskopurynowej. W grupie drugiej są produkty, które są dozwolone, a w grupie trzeciej produkty niewskazane.

Dieta niskopurynowa - co należy jeść?

W diecie niskopurynowej wskazane jest jedzenie mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu i ryb poza niewskazanymi podanymi niżej. Zaleca się mleko, mleczne napoje fermentowane oraz sery białe, masło oraz oleje roślinne. Z owoców można jeść wszystkie poza rabarbarem, z warzyw wszystkie poza brokułami, papryką, porem, szpinakiem i brukselką. Z produktów zbożowych można jeść miód, dżemy i marmolady. Do tego wskazane jest picie herbatek ziołowych oraz wody mineralnej i alkalicznej.

Dieta niskopurynowa - produkty przeciwwskazane

Jest kilka produktów, których nie należy jeść w diecie niskopurynowej. Są to wywary z kości i mięsa, rosół oraz mięsne i rybne galaretki. Poza tym nie zaleca się jedzenia ryb takich jak: śledzie, szproty i sardynki. Niewskazane jest jedzenie boczku, suchych nasion roślin strączkowych, rabarbaru, fasolki szparagowej, groszku, kukurydzy, szpinaku, szczawiu, brokułów i papryki. Nie powinno się także pić alkoholu, kawy, ani czarnej herbaty. Najlepiej zrezygnować także z marynat i ostrych przypraw.

Jak stosować dietę?

Dieta powinna zawierać od 4 do 5 posiłków każdego dnia. Ostatni należy jeść na około 3 godziny przed snem. Mięso i ryby najlepiej gotować na parze. Powinno się pić dużo wody i herbatek ziołowych, które pomagają w wydaleniu kwasu moczowego z organizmu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze