Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
ReklamaCentrum Ruchu Eskulap

Chleb Przaśnika - nowy produkt lokalny w Przasnyszu

Miasto Przasnysz przy współpracy z Piekarnią Klementynka powracają do legendy o Młynarzu Przaśniku. Efektem współpracy jest chleb, który mieszkańcy będą mogli skosztować w tym tygodniu
Chleb Przaśnika - nowy produkt lokalny w Przasnyszu

Źródło: Fot:Przasnysz/Facebook

Od ubiegłego roku trwały przygotowania do stworzenia w Przasnyszu charakterystycznych produktów lokalnych, które będę silnie kojarzyły się z naszym Miastem.
 
-Założyliśmy Pasiekę Miejską, aby miód nawiązywał do XVI wiecznych barci, które rozmieszczone były w całym naszym regionie. Najbardziej jednak zależało nam na oryginalnej recepturze chleba, który wypiekany był w dawnych dziejach.
Piekarnia Klementynka podjęła się tego zadania i od przyszłego tygodnia Chleb Przaśnika trafi do regularnej sprzedaży oraz będzie obecny na eventach miejskich.- podkreśla Urząd Miasta Przasnysz.
 
Chleb składa się z: mąki żytniej i pszennej, zakwasu, maślanki oraz odrobiny kminku.
 
-Wspólnie z jedna z naszych cukierni podjęliśmy również temat Piernika Przaśnika - który być może również zagości w naszym mieście- dodaje przasnyski ratusz.
 
Pomysł mieszkańcom przypadł do gustu. Wśród opinii nie zabrakło też pomysłów na kolejne regionalne produkty.
 
"Jeszcze tylko regionalny browar Przasnyski dostępny choćby w Cafe Rynek i będzie już całkiem przaśnie"
 
"Byłoby super gdyby powstało specjalne stoisko z produktami Jest miód ale gdzie go kupić? Będzie chlebek pewnie wszędzie więc może zginąć wśród tysiąca innych"
 
-czytamy w komentarzach na Facebooku.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze