Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
ReklamaCentrum Ruchu Eskulap

Jakie zalety ma napój yerba mate?

Napar yerba mate pochodzi z Ameryki Południowej, lecz także w Polsce ma wielu zwolenników. Ciągle jednak wiele osób nie wie, jakie są jego zalety i właściwości. Czy yerba korzystnie działa na organizm?
Jakie zalety ma napój yerba mate?

Jak picie yerba mate wpływa na zdrowie?

Yerba mate to napój powstający z rośliny o nazwie ostrokrzew paragwajski. Charakteryzuje go ziemisty, gorzki smak. Nie wszyscy wiedzą, że napój ten ma prozdrowotne właściwości oraz mnóstwo innych zalet. Napar yerba jest bogaty w kofeinę, dlatego działa pobudzająco i energetyzująco, stymuluje pracę mózgu i całego układu nerwowego, zwiększa koncentrację, poprawia nastrój i redukuje stres. Kofeina zawarta w tym napoju nie powoduje uzależnienia oraz nie działa szkodliwie na organizm. Yerba jest bogata w cenne minerały oraz witaminy, a także przeciwutleniacze.

Yerba mate na odchudzanie? Napar yerby doskonale wpływa na pracę przewodu pokarmowego, usprawnia pracę jelit i żołądka oraz zmniejsza apetyt. Dlatego doskonale spisuje się u osób, które pragną schudnąć. Co więcej, yerba mate oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Jest źródłem antyoksydantów, zapobiega nowotworom i odmładza ciało oraz przeciwdziała powstawaniu cukrzycy.

Jak smakuje yerba?

Yerba mate wielu osobom kojarzy się z herbatą, jednak tak naprawdę nią nie jest. Roślina, z której liści i gałązek przygotowuje się napar, rośnie w krajach Ameryki Południowej – Paragwaju, Urugwaju, Brazylii i Argentynie. W zależności od kraju pochodzenia, smak naparu oraz jego działanie nieco się różnią. Wynika to między innymi ze sposobu wytwarzania yerby oraz warunków naturalnych, w których rosły krzewy. 

Najbardziej wyrazisty, a przy tym gorzki i dymny smak ma napar pochodzący z Paragwaju. Przygotowuje się go z liści i patyczków yerby. Bardzo mocny jest także napar pochodzący z yerby urugwajskiej. Z kolei napar z Brazylii jest najbardziej popularny w Europie, ponieważ wyróżnia się łagodnym, ziołowym smakiem. Przygotowuje się go z drobno zmielonej, świeżej rośliny ostrokrzewu. 

W jaki sposób parzyć i podawać yerba mate?

Yerba mate może być spożywana na ciepło, po zalaniu wrzątkiem podobnie jak herbata. Można ją także przygotowywać poprzez zalewanie zimną wodą. Tradycyjnie parzy się ją w tykwie, a pije za pomocą specjalnej rurki z filtrem, zwanej bombilla. Zestawy do parzenia yerba mate, zawierające akcesoria do parzenia oraz susz yerby, dostępne są w wielu sklepach. Yerbę można także zaparzyć w tradycyjnych kubkach. 

Smak yerby nie każdemu odpowiada, warto jednak jej spróbować, jeśli nie samej, to w postaci mieszanki z dodatkami, np. z owocami lub ziołami. Według wielu opinii dużo lepiej smakuje po zmieszaniu jej liści z rumiankiem, miętą, skórką cytrynową lub pomarańczową, a także cukrem lub miodem. Do parzenia warto kupować mieszanki yerby pochodzące od sprawdzonych dostawców, posiadające certyfikaty jakości. Warto pamiętać, że napar yerba mate ze względu na wysoką zawartość kofeiny nie powinien być podawany małym dzieciom oraz kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaAnuluj długi
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat