Opróżnienie lodówki – od czego najlepiej zacząć?
Chcąc zadbać o czystość w lodówce warto pamiętać o tym, by ją opróżnić. Konieczne jest wyjęcie wszystkich potraw i produktów spożywczych. Kolejne muszą być półki i szuflady, które montowane są w lodówce. Na samym końcu, po dokładnym zamknięciu lodówki można przejść do wyrzucenia produktów spożywczych, które są już po terminie przydatności lub nie są zdatne do spożycia. W ten sposób można mieć pewność, że po umyciu tego urządzenia do jego wnętrza trafią jedynie te potrawy i produkty, które są potrzebne.
Mycie wnętrza i elementów zewnętrznych lodówki
Kolejnym krokiem jest mycie wnętrza lodówki. Wszystkie ścianki i każdy zakamarek powinien być dokładnie oczyszczony. Jakie preparaty najlepiej sprawdzają się do mycia lodówki? Polecana jest woda z odrobiną octu. Dzięki temu można pozbyć się z jej powierzchni różnego rodzaju zabrudzeń, a jednocześnie usunąć bakterie. W następnym kroku trzeba pamiętać o dokładnym umyciu każdego elementu wyjętego z lodówki. Wszystkie półki i szuflady należy umyć z taką samą dokładnością. W tym przypadku do czyszczenia ich powierzchni również sprawdzi się woda z octem. Następnie można je dokładnie wysuszyć i następnie wsadzić na swoje miejsce.
Jak często myć lodówkę?
Wiele osób zastanawia się jak często trzeba myć lodówkę, by możliwe było zachowanie w niej czystości.. Zaleca się jej mycie przynajmniej raz na miesiąc. Jednak wiele osób decyduje się na mycie lodówki co dwa tygodnie.
Jest to czynność, która zajmować może sporo czasu. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że tak wiele osób unika i odkłada mycie lodówki w czasie. To jednak może prowadzić do gromadzenia się jeszcze większej ilości zanieczyszczeń. Przez to żywność może szybciej się psuć, a co więcej dojść może do tworzenia się nieprzyjemnych zapachów. Jeśli nie masz czasu na to, by umyć lodówkę lub posprzątać dom możesz zdecydować się na pomoc specjalistów. Ekipa sprzątająca jest w stanie pomóc Ci w prostych obowiązkach domowych, dzięki czemu zyskasz więcej czasu dla siebie.