Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
ReklamaCentrum Ruchu Eskulap

Daj się zaskoczyć mąką migdałową

Bajeczne desery w postaci ciast czy naleśników zapisały się w naszej kulturze jako słodka chwila przy kawie. Ciężko wyobrazić sobie wyjście do cukierni ze znajomymi bez skosztowania słodkich przysmaków. Chwile spędzone w domowej kuchni podczas wypieków też nie muszą być nudne. Wspólne tworzenie deserów nie tylko sprawi radość bliskim nam osobom, ale również rozwinie pasję cukiernictwa. Jednym z najzdrowszych składników jest mąka migdałowa, która wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.
Daj się zaskoczyć mąką migdałową

Charakterystyka mąki migdałowej 

Mąka migdałowa ma konsystencję proszku podobnie jak mąka pszenna. Wyróżnia ją delikatna kremowa barwa i gładka struktura. Migdały zbierane ręcznie lub maszynowo z drzew oraz krzewów poddane są procesowi blanszowania, a następnie nieprażone zostają zmielone. Warto zauważyć, że podczas blanszowania nie tracą swoich właściwości, dlatego mąka bogata jest w cenne witaminy i minerały. 

Stosując mąkę migdałową, możemy liczyć na dużą zawartość błonnika, potasu, a także magnezu. W porównaniu do popularnej mąki pszennej ta migdałowa zawiera około 7 razy mniej węglowodanów, co jest istotną kwestią dla osób borykających się z problemami dotyczącymi układu pokarmowego lub cukrzycy. Najczęściej spotykana mąka migdałowa w sklepach pochodzi ze zbiorów z rejonu USA, Izraela, Hiszpanii, a także Włoch. 

Cuda tworzone z mąki migdałowej 

Mąka migdałowa jest nie tylko jednym z najzdrowszych zamienników popularnej mąki pszennej, ale również jest ważnym składnikiem diety ketogenicznej, wegańskiej oraz glutenowej. Co ważne, mąkę migdałową można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. 

Błonnik zawarty w migdałach wspiera perystaltykę jelit, białko pomaga podtrzymać masę mięśniową, a żelazo pełni ważną funkcję przy produkcji czerwonych krwinek. Zastosowanie mąki migdałowej podobnie jak i pszennej jest ogromne i wszystko zależy od naszej wyobraźni i indywidualnych upodobań. Bez problemu upieczemy pysznego biszkopta, przygotujemy zdrowe naleśniki dla osób z nietolerancją glutenu, a nawet upieczemy z niej chleb. 

Mąka migdałowa może być pysznym dodatkiem do musli, sosów oraz zup. Przy zakupie mąki powinniśmy zwrócić uwagę na jej skład, ponieważ najbardziej odżywcza jest ta, w której składzie są tylko migdały. Niezależnie czy gotujemy dla nas samych, czy dla rodziny, powinniśmy zadbać o najwyższej jakości produkty pochodzenia naturalnego. 

Należy pamiętać, że mąka migdałowa nie powinna być podawana osobom, które cierpią na alergię. Dzięki temu spożywane posiłki będą dla nich zawsze bezpieczne.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze